Oryantiring (Orienteering)
Olağandışı ve Keyifli
Oryantiring harita yardımıyla yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor. Farklı arazi koşullarında yapılabilse de ormanlık arazilerde başlamıştır. Oryantiring sporunda amaç hedefleri sırasıyla ve en kısa sürede ulaşarak parkuru bitirmektir.
Harita ve pusula kullanılan bu spor farklı birçok uygulaması olan bir macera sporudur. Foot-O, Mtb-O, Ski-O ve Trail-O adlı dört farklı disiplini olan oryantiring, 1800’lü yıllarda İsveç’te ortaya çıkmıştır. Bu spor özellikle kuzey ülkelerinde eğitim sisteminin de bir parçası olmuştur. Son yıllarda tanınırlığı artan sporun katılımcı sayısı ülkemizde ve diğer ülkelerde katlanarak artmaktadır.
Bu farklı ve eğlenceli spor ülkemizde 1980’li yıllarda askeri eğitimler ile başlamış olup 2000 yılında sivil kulüpler ile yayılmıştır. Türkiye Oryantiring Federasyonu tarafından ulusal yarışlar düzenlenmekte ve 150’yi aşkın spor kulübü ve 15000’nin üzerinde lisanslı sporcuya ulaşılmıştır. Ayrıca Milli Oryantiring Takımı uluslararası şampiyonalarda ülkemizi temsil etmekte ve günden güne başarıları artmaktadır.
SSS
Sıkça Sorulan Sorular
Oryantiring Nasıl Yapılır?
Yürüyerek, koşarak, bisikletle, kayakla...
Alana yerleştirilen oryantiring hedefleri harita üzerinde gösterilir ve bu hedeflerin yerleştirildiği yerin özellikleri belirtilir. Katılımcılar zamana karşı sırasıyla hedeflere harita ve pusula kullanarak ulaşıp parkuru tamamlamaya çalışır. Parkuru doğru şekilde tamamlayanlar arasında parkur bitirme süreleri kıyaslanarak sıralama oluşturulur.
Katılımcılar başlangıç düzeyinde temel malzeme olan harita ile hareket edebilme becerisini öğrenir. Daha sonra rota planlama ve teknik çalışmalar yaparak harita okuma ve koşu hızı arttırılır. Her katılımcıya uygun zorlukta parkurları barındıran etkinlikler yapılmaktadır. Böylece katılımcı sporu deneyimlerken keyif almaktadır.
Kimler Oryantiring Yapabilir?
Herkes
Hem kas hem zihin gücü kullanıldığından yürüyüş yapabilen ve hafif tempo koşabilen herkes yapabilir. Oryantiring yarışmaları yaş kategorilerine göre yapılır, dolayısıyla rakipleriniz yaşıtlarınız olacaktır. Yarışmalar 10 yaş kategorisi ile başlayıp üst yaş için sınır bulunmamaktadır. Çocuk yaşta başlayan ve harita okuma yeteneği olan kişilerin başarı oranı yüksektir.
Sınır tanımayan spor olarak bilinen oryantiring yarışları farklı yaşta katılıma uygun olduğu için oldukça güzel bir manzara sunmaktadır. Start koridorunda 10 yaşında bir çocuk ile 80 yaşında birini görürseniz şaşırmayın. Her yaşta aile üyesinin kendine uygun zorlukta yarışın parçası olması ile keyif verici aile aktivitesi haline gelebilir. Örnekleri oldukça fazla olan ailelerin sayısı katlanarak artmaktadır.
Oryantiring disiplinlerinden biri olan Patika-O yarışları engellilerin de katılabildiği etkinliklerdir. Bu yarışlarda zamana karşı bir yarış yapılmayıp fırsat eşitliliği sağlanmaktadır. Böylece engelli ve engeli olmayan bireylerin aynı etkinlik içerisinde bir araya getirilmesi sağlanmaktadır.
Oryantiring Nerede Yapılır?
Her yerde
Oryantiring haritası çizilmiş olan açık veya kapalı alan fark etmeksizin her yerde yapılabilir. Genellikle ormanlar, parklar, kampüsler, spor salonları vb alanlarda yapılmaktadır. İstanbul’da hali hazırda haritası çizilmiş alanlar; Belgrad Ormanı, Şile, Kapalıçarşı, Ömerli Ormanı, Yıldız Korusu, Emirgan Korusu, Beykoz Korusu, Büyük Ada, Heybeli Ada, Sultanahmet, Özgürlük Parkı…
Haritası çizilmiş alanlar oryantiring sporunun sahası veya salonu olarak adlandırılabilir. Haritalar IOF (Uluslararası Oryantiring Federasyonu) tarafından belirlenen kriterlere uygun olarak çizilmektedir. Oryantiring haritası çizimi oldukça zor ve uğraş gerektiren bir meslek dalı olup ülkemizde az sayıda harita çizici bulunmaktadır.
SSS
Sıkça Sorulan Sorular
Oryantiring Ne Zaman Yapılır?
Her zaman
Oryantiring antrenmanları ve yarışmaları farklı mevsimlerde yapılabilmektedir. Yarışmanın yapıldığı zaman dilimine göre gündüz veya gece olarak sınıflandırılır. Ulusal yarışlar Ekim-Mayıs sezonunda, okullar arası yarışlar ise ilkbahar aylarında yapılmakta ve uluslararası şampiyonalar yaz aylarında yapılmaktadır.
Dünya çapında ilgi gören Jukola ve 10Mila yarışları önemli gece yarışları olup binlerce sporcunun katıldığı etkinliklerdir. Dünya çapındaki en büyük organizasyon olan O-Ringen ise dünyanın en geniş katılımlı oryantiring etkinliğidir. Her yıl 20 bini aşkın katılımcı gündüz saatlerinde yapılan yarışın parçası olmak için temmuz ayında İsveç’e yolculuk yapıyor.
Oryantiring Niçin Yapılmalı?
Eğlenceli ve sıradışı
Oryantiring doğada yapıldığında günlük streslerden uzak huzurlu saatler geçirmenize vesile olur. Şehirde yapıldığında farklı alanları keşfetmenizi ve çevrenizi daha iyi tanımanızı sağlar. Her yaşta katılım gerçekleştirilebildiği için ailece yapılabilecek bir aktivite olup ailenin bütün fertlerinin zevkli vakipt geçirmesi sağlanır. Engebeli arazilerde yapılan spor sadece yürüyerek yapanlar için bile önemli fiziksel gelişim sağlar. Çocuklar için kas yapılarının güçlenmesinin yanında bağışıklık oranlarını yükseltir. Bu spora devam eden bireyler tütün ürünleri gibi zararlı maddelerden uzak sağlıklı bir hayat yaşar. Özellikle kişisel gelişime olan katkısı nedeni ile bazı ülkelerde (Finlandiya, İsveç, Norveç…) eğitim sisteminin bir parçası olmuştur.
Nasıl Başlarım
Etkinliğe katılarak
Etkinliklerin çoğunda deneyimsizler için açık parkurlar bulunmaktadır. Bu da rahatlıkla tamamlayabileceğin kolay bir parkur mevcut anlamına gelir. Açık kayıt (OPEN) yapanlar için her zaman öğretici olmaya çalışırız. Yeni başlayan olduğunu ve daha önce hiç oryantiring yapmamış olduğunu bize söylemen yeterli. Gerekli bilgileri sana aktarıp sorularını cevapladıktan sonra parkurun tadını çıkarmaya başlayabilirsin.